Η ενόργανη παρακολούθηση φυσικών φαινομένων που συνδέονται με την εδαφική υποχώρηση και την σεισμική κίνηση αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την αναγνώριση των αιτιών και την μελέτη των μηχανισμών που τα προκαλούν μέσω της αξιοποίησης των παραγόμενων δεδομένων, συμβάλλοντας σε μια γενικευμένη αντιμετώπισή τους σε επίπεδο αναπτυξιακού σχεδιασμού και διαχείρισης κρίσεων.
Υπό το παραπάνω πρίσμα, η ερευνητική πρόταση INDES-MUSA έχει ως βασικό άξονα δράσης την εφαρμογή ενός καινοτόμου πολυπαραμετριού δικτύου παρακολούθησης της εδαφικής παραμόρφωσης και της σεισμικής δραστηριότητας σε σεισμογενή πολεοδομικά σύνολα τα οποία παρουσιάζουν έντονα φαινόμενα υποχωρήσεων.
Ο σχεδιασμός του δικτύου θα παρέχει τη δυνατότητα μιας ολοκληρωμένης πρότασης πολυπαραμετρικής ενοργάνωσης, συνδυάζοντας διαφορετικά καταγραφικά συστήματα για την παρακολούθηση τόσο της εδαφικής υποχώρησης μέσω εναέριας τεχνολογίας Lidar, κινητών GNSS δικτύων, παλιρροιογράφων και σταθμιγράφων υδροφόρου ορίζοντα όσο και της σεισμικής κίνησης μέσω επιταχυνσιογράφων και μόνιμων δικτύων GNSS. Η παράλληλη εφαρμογή του προγράμματος σε Ελλάδα και Κίνα θα υλοποιηθεί πιλοτικά, ανάλογα με τα διαθέσιμα μέσα, σε κατάλληλα επιλεγμένες περιοχές. Στην Ελλάδα επιλέχθηκε η ευρύτερη περιοχή του Καλοχωρίου, δυτικά της Θεσσαλονίκης, η οποία πληροί μια σειρά κριτηρίων συμβατών με τον γενικότερο στόχο του προγράμματος. Συμπληρωματικά του δικτύου παρακολούθησης προβλέπεται η ανάπτυξη καινοτόμων μεθοδολογιών ανάλυσης και μοντέλων μεγάλης κλίμακας για τη διερεύνηση της εδαφικής υποχώρησης και της σεισμικής κίνησης με έμφαση στην επιρροή του δομημένου περιβάλλοντος. Οι ενόργανες παρατηρήσεις και τα δεδομένα που θα προκύψουν από το πολυπαραμετρικό δίκτυο παρακολούθησης σε συνδυασμό με τις προβλέψεις των αντίστοιχων μεθοδολογιών θα αξιοποιηθούν στα πλαίσια συνολικά παραγόμενων αποτελεσμάτων και προϊόντων τα οποία θα είναι άμεσα προσβάσιμα κατά την διάρκεια του έργου μέσω κατάλληλα σχεδιασμένης διαδικτυακής πλατφόρμας (Web GIS service) στον επιστημονικό κόσμο και στους τοπικούς και εθνικούς επιχειρησιακούς φορείς της πολιτείας. Παράλληλα το όφελος των συμμετεχόντων φορέων σε επίπεδο νέων τεχνολογιών και μεθοδολογιών ανάλυσης θα ενισχυθεί από την ανταλλαγή τεχνογνωσίας ή/και ανθρώπινου δυναμικού που προβλέπεται στην πρόταση